Vaxa bilen

Det här ständiga vägdammet. Man blir ju tokig! Bilen har bara stått några dagar i vårsolen och redan ser det ut som den varit övergiven i ett årtionde. Till och med när man tvättat upp den ser bilen lite glåmig ut. Det kanske är dags att ge lacken lite kärlek. Du behöver nog vaxa bilen och ge tillbaka den nyköpta glansen så gott det går. Vi går igenom steg för steg vad du behöver och hur du gör för att känna dig stolt över din pärla igen!

Fälgarna

De är din bils bling-bling och måste få glänsa! Borsta av fälgarna så all grus och smuts försvinner. Hämta en svamp och svabba av dem och tvätta noggrant innan du sköljer av dem. Glöm inte att tvätta däcket också. Det blir ett finare helhetsintryck.  Därefter är det dags för skönhetskuren. Aluminiumfälgar ska vaxas så ofta man orkar men sikta på en gång i månaden i alla fall. Det finns specialvax för just fälgar men vanligt bilvax fungerar också. Efter det går vi in på det stora projektet.

Avfettning

Nu är det dags att ta bort alla vägsmuts och alla möjliga lager damm, fett och smuts som bilen fångat upp längs vägarna. Avfettning får aldrig ske i direkt solljus eller när bilkarossen är varm. Bäst är om du kan stå i ett garage och skydda karossen för vädret. Beroende på säsong finns det kallavfettning som lämpar sig bäst för att ta bort tjära och salt från vinterväglaget. Det andra är alkalisk avfettning som tar bort pollen, damm och sot från sommaren. Som kompromiss kan man dock köpa microavfettning som är bra till båda.För att avfettningen ska ha effekt får det inte avdunsta för snabbt, en annan anledning varför du ska hålla koll på värmen dagen då du tänker köra igång. Läs alltid på produkten hur länge medlet ska verka.

Schamponering

Först måste vi gå igenom att det finns olika bilschampon beroende på hur du tänker rengöra karossen. Det finns schampon för högtryckstvätt som ska ligga på i några minuter innan man spolar av bilen. Vi rekommenderar helt klart att använda högtryckstvätten så du får bort så mycket som möjligt. Men det förutsätter såklart att högtryckstvätten är av bra kvalité.  Sedan finns det bilschampo som löddrar eller inte: båda är till för handtvätt. Det löddrande blandas med vatten och är det självklara valet om man ska gå vidare för att polera och vaxa efteråt. Vill man bara bättra på en redan snygg bil kan man ta icke löddrande schampo som lämnar efter en fet hinna som ger lite skydd åt lacken.

Vaxning

Efter du är helt säker på att bilen är skinande ren och torr, kan vi gå vidare till polering och vaxning. Tänker du göra det här till en årlig sak, att ta hand om bilen själv, är det helt klart värt pengarna att köpa en polermaskin istället för att stå och göra allting för hand. Du får också bättre resultat med en maskin!Täck över alla plast- och gummidetaljer med maskeringstejp så de olika medlen inte skadar dem. Är det första gånger du gör det här ska du köpa ett milt polermedel. För er som redan kan detta kan ni köpa rubbing. Amatörer har dock en tendens att repa lacken med rubbing eftersom det är ett grövre polermedel så var försiktig! För att veta exakt vilken polertrissa och medel att använda kan ni vända er till er lokala bilvårdsbutik: deras expertis kan ge er rätt material utefter era förutsättningar!Efter poleringen är det äntligen dags för vaxningen som försegla ditt fantastiska arbetet. Läs på produkten du köpt hur du ska gå till väga. Detta brukar faktiskt vara den enkla biten av hela projektet. Gå efter med en microfiberduk, ta några steg tillbaka och tillåt dig själv ett brett flin!